WordPress widgeti – Odgovor na vaša pitanja

Debelo smo već zakoračili u semestar i počeli se koristiti društvenim mrežama i blogovima za kolegij Konvergencija medija. Većina nas koristi WordPress blog, i iako su svima jasne osnovne stvari poput pisanja postova, ipak ima još pitanja i nedoumica. U komentarima na mom blogu pojavila su se pitanja, neka od njih su odgovorena, no neka još nisu. Iskoristit ću ovaj post da odgovorim na neriješene probleme i nedoumice, kako bi bili uočljiviji drugim kolegama. Hvala svima koji su postavljali pitanja, dali su mi materijala za pisanje. ;)

Savjet: Prilikom komentiranja na tuđe blogove, koristite svoje pravo ime i prezime, jer profesorica ocjenjuje i aktivnost na tuđim blogovima. Također, iskoristite priliku da se reklamirate i upišite link na svoj blog. Ako ste ulogirani na WordPress.com i komentirate na blog na istoj domeni, ovo će se pojaviti automatski.

WordPress Widgeti rade čuda

Daria je pitala:

Kako da stavim blogove koje pratim tamo kod sebe “sa strane”?

Kad se ulogirate u WordPress i budete u svojoj Nadzornoj ploči (Dashboard) kliknite na Izgled (Appearance)  » Widgeti (Widgets). Klikom na taj link otvorit će vam se stranica koja omogućuje da u sidebar dodate… praktički što god želite. :)

Definicija: Sidebar je naziv za bilo koji sadržaj koji se nalazi pored glavnog teksta na stranici. Naziv originalno potječe iz novinarstva, sidebar je kratak člančić u novinama ili časopisu koji uglavnom sadrži dodatne informacije.
Wordpress sidebar

Sidebar se na blogu nalazi s lijeve ili desne strane glavnog sadržaja, a može imati i više od jedne kolone.

Definicija: Widget je dio sučelja (poput malene aplikacije) koji korisniku omogućuje da nešto napravi ili pristupi nekoj usluzi. Naziv se originalno koristio za manje mehaničke uređaje (danas ih najčešće zovemo gadgets).

Provjerite što sve možete koristiti od widgeta, lista je dugačka!

Ako koristite mogućnost koju vam WordPress dopušta, a to je da se preko njihovog sučelja pretplatite na RSS kanale drugih blogova, listu možete stvoriti prilično jednostavno. Jeste li kliknuli na Follow na blogovima koji se nalaze na WordPress.com domeni? Jeste? Odlično! Tad već imate neke osobe spremljene, i morate samo Widgets naziva Blogovi koje pratim odvući do sidebara.

Link na blog koji želite pratiti možete upisati ručno ili samo zalijepiti (pasteati)

Želite li na tu listu dodati blogove koji nisu na istoj domeni (poput mog), morat ćete to napraviti “pješke“. U svom glavnom sučelju na WordPressu odite na Reader  » Blogovi koje pratim  » Uredi listu. Ručno dodajte link na bilo koji blog na koji se želite pretplatiti i njihov ćete sadržaj vidjeti na istom mjestu kao i sadržaj blogova s WordPress.com stranice!

Gordana je pitala:

Kako da na svom profilu, pored postova, ubacim naslove svojih postova, kako čitatelji ne bi trebali listati cijeli blog, nego samo kliknuti na onu temu koja ih zanima?

Među WordPress widgetima naći će se i odgovor na Gordanino pitanje. Morate jednostavno odvući već pripremljeni widget u sidebar. U ovom slučaju mogli biste koristiti widget pod nazivom Novi postovi i namjestiti da prikazuje, na primjer, 10 zadnjih postova.

Zanima li vas pogledati kako se namještaju widgeti ili koje widgete preporučam za početak, pogledajte kratki video:

Ovaj post, naravno, nije odgovor na sva pitanja koja su se pojavila. Neka su pitanja odgovor dobila odmah u komentarima, a nešto još nisam odgovorila. (Daria, obećajem odgovor na ono o postovima!) Post uključuje samo pitanja koja su samo naizgled bila različita, a odgovor na njih je bio isti – WordPress Widgeti. Do sljedećeg posta, igrajte se s blogom i ne bojite se isprobavati – tako ćete najlakše otkriti što sve možete napraviti.

:W

Featured image from Stratecutionstories.