Recenzija: LennyLamb klokanica (baby)

Klokanice su moja omiljena vrsta nosiljke i uglavnom su prva nosiljka koju ću zgrabiti prilikom izlaska iz kuće. Volim ih zbog toga što su jednostavne za korištenje, brzo se namjeste i ugodne su jer raspoređuju težinu na bokove, ali i na oba ramena. LennyLamb klokanica korištena je kroz tri tjedna, realno možda 10 – 14 dana prije nego što sam skupila dojmove za recenziju.

U zadnjih 10 mjeseci imala sam prilike isprobati Beco, Tulu, Ergo, Pognae, Lillebaby i, naravno, LennyLamb. Recenziju ću strukturirati u tri dijela: prvo, tehnički detalji oko veličine nosiljke i dobi za koju je namijenjena; drugo, moje iskustvo u korištenju te nosiljke i treće, usporedba sa sličnim nosiljkama koje sam imala pri ruci (Toddler Lenny Lamb klokanicom i standard Tulom).

 PAŽNJA! Lenny Lamb klokanicu mi je, za potrebe ove recenzije, besplatno posudio za korištenje Eko Butik. Ova recenzija nije plaćena, napisana su mišljenja i iskustva iskrena i moja.

LennyLamb – osnovne informacije

 Napomena: Kliknete li na sliku koja vas zanima, otvorit će vam se veća verzija.
Jacquard tkanje (gore) i broken twill tkanje (dolje)

Jacquard tkanje (gore) i broken twill tkanje (dolje)

LennyLamb poljski je proizvođač nosiljki. Rade vlastite tkane marame, a osim što ih prodaju, od njih šiju i slingove, mei taije i klokanice. Ovisno o tome od koje je marame sašivena, svaka će nosiljka imati drugačiji izgled, ali i osjećaj. Meni je za recenziju poslana nosiljka u dizajnu Ocean Depth napravljena od 100% pamuka i tkana u “broken-twill” načinu tkanja. Kažu mi da je na hrvatskom to ukoso isprekidano tkani keper. Ne razumijem se uopće u tekstile, ali mogu vam reći da je nosiljka bila mekana i nježna čim sam ju izvadila iz vreće! Za usporedbu onima koji se razumiju u tkanine, s lijeve strane nalazi se slika jacquard tkanja na vrhu (Blue Waves uzorak) i broken-twill tkanje na dnu (Ocean Depth uzorak).

Tehnički detalji o LennyLamb klokanici

Tehnički detalji o LennyLamb klokanici.

Veličina nosiljke na recenziji bila je “baby“, preporuča se za korištenje od 4 mjeseca starosti i barem 6 kila. Nugget je na ovim slikama imao 14-15 mjeseci i cca 10 kila. Nosi hlačice veličine 18M zbog platnenih pelena, možda bi nosio 12M da nema pelene. Napominjem ovo jer znam da roditelji nakon godinu dana ponekad požure nabaviti “toddler” nosiljke, ali ta bi veličina za moje dijete bila prevelika. Toddler veličina odgovarala bi djetetu od 18 mjeseci ako je veće ili dvije godine ako je manje. Na kraju posta dodala sam sliku za usporedbu, a na slici desno pogledajte dimenzije i oblik LennyLamb klokanice u baby veličini.

Kako mi se svidio LennyLamb?

Ovo je solidna i kvalitetna klokanica sašivena od mekane i udobne marame. Generalno sam bila zadovoljna klokanicom, no nisam je uspjela namjestiti tako da osjećam da je sve sjelo na mjesto. Jako mi je odgovarao pojas klokanice – formirao se prema mom tijelu, imao je dovoljno strukture da drži oblik, no nije bio debeo ili neudoban kad sam sjedila jer nema punjenja unutra. Svidio mi se zaobljeni oblik nosiljke, a kapuljača na LennyLamb klokanici najbolja je kapuljača koju sam ja do sad vidjela! Većina klokanica ima ravne kapuljače, dok LennyLamb ima strukturiranu kapuljaču klasičnog oblika.

Visinom je ova nosiljka savršeno odgovarala mom djetetu jer je imao mogućnost držati ruke i izvan i unutar nosiljke. Međutim, širina nosiljke bila mu je mrvicu prekratka i imala sam osjećaj da mu ponekad noge malo vise preko ruba. Nije mi se činilo da mu to postavlja noge u loš položaj, no budući da na rubovimaima samo tanko pojačanje da bebu ne žulja, bilo me strah da bi ga težina vlastite noge mogla nažuljati kad padne preko ruba nosiljke. [EDIT: Nakon što je Lenny objavio sliku novog sjedala (vidi niže), namjestila sam dijete tako da mu guza visi preko pojasa i noge su mu bolje legle u nosiljku! Možda sam ga ja jednostavno krivo namiještala cijelo vrijeme!] Moram istaknuti da je ovo temeljeno isključivo na mom osjećaju (i navici da mu u Tuli noge stoje malo drugačije), jer dijete nikad nije pokazivalo da mu je neugodno ili neudobno. Žao mi je što Lennyja nismo isprobali dok je bio mlađi, mislim da bi nam puno bolje odgovarao.

O naramenicama nosiljke imala sam podvojena mišljenja. Jako mi se sviđa što se naramenice mogu nositi i ravno (poput ruksaka) i u križ kad se dijete nosi na prsima. Zbog toga što nisu zašivene, već su pričvršćene kopčama, roditelji imaju više mogućnosti u odabiru položaja nošenja. No, način na koji su napravljene kopče dopušta da se dužina naramenice skraćuje u dva smjera i bilo mi je teško namjestiti optimalno dužinu naramenica koja bi mi dopustila da ih lako sama skraćujem ili produžujem (za stavljanje i skidanje nosiljke samostalno ili dojenje). Svjesna sam da je ovo stvar podešavanja same nosiljke, prakse i navike i primjetila sam da se bolje snalazim što duže koristim nosiljku, no ni nakon dva tjedna mi se nije činilo da sam napokon našla idealnu poziciju. Moguće da je stvar u tome što sam nosiljku dijelila s mužem, tako da je često on pomicao sve kopče.

 

Među nedostacima ove nosiljke poneki navode to što se kapuljača ne može odvojiti, no meni osobno to nije smetalo. Nekim roditeljima smeta što nema sašivenog džepa i iako mi se niti ovo nije činilo velikim problemom, jer u džepove nosiljki obično ne stanu velike stvari, bilo bi praktično da sam se negdje može ugurati barem paketić papirnatih maramica. Ja sam se snašla tako da sam manje stvari stavila u kapuljaču (dok mi je dijete bilo na prsima) i nosila ih unutra. :D

Jedan od problema koji su poznati jest to da su se na nekim nosiljkama “ocufali” dijelovi ispod djetetove guze, a LennyLamb navodno nije zamijenio te nosiljke jer to ne utječe na sigurnost djeteta, već je jednostavno stvar u korištenju materijala i vizualnom aspektu. Upravo je zbog toga njihova korisnička služba kritizirana. Ovo se, koliko sam vidjela u grupama na Facebooku, događa na nosiljkama koje su kombinacija bambusa i pamuka. Da budem korektna prema Eko Butiku koji mi je posudio nosiljku, napominjem da oni u ponudi nemaju nosiljke od bambusa, već samo 100% pamuk. LennyLamb ovih je dana predstavio svoju “second generation” nosiljku s novim dizajnom sjedala, pretpostavljam da će time riješiti ovaj problem.

LennyLamb sjedalo: staro i novo

LennyLamb sjedalo: staro i novo

Cijena je ove nosiljke između 1000 i 1600 kuna, a ovisi o tome u kojem uzorku ste izabrali nosiljku jer su neki uzorci limitirana izdanja ili skuplji načini tkanja. Za jednu klokanicu, ovo je među skupljim nosiljkama, no ne čini mi se pošteno uspoređivati običnu klokanicu s LennyLamb klokanicama jer se one rade od tkanih marama. Ovakva vrsta klokanice zove se na engleskom wrap conversion soft structured carrier (WCSSC) i smatra se luksuznijom klokanicom od običnih sašivenih od pamučnog platna, te je, shodno tome, i cijena veća. LennyLamb možemo usporediti s Tulama koje se rade od marama. Tula je također poljski proizvođač nosiljki, a njihova osnovna linija klokanica radi se od platna. Cijene njihovih klokanica od marame kreću se između 2000 i 4800 kuna, tako da je Lenny u usporedbi s njima vrlo povoljan.

Usporedba LennyLamb (Baby i Toddler) s Tulom (Standard)

Baby LennyLamb

Širina: 35 cm, sužava se na 32 cm

Visina: 40 cm

Preporučeno za dijete: 4+ mjeseca i 6+ kila

Na slikama: Tamno plava s crnim crtama

Standard Tula

Širina: 37 cm

Visina: 39 cm

Preporučeno za dijete: 6+ mjeseca i 7+ kila (osim ako se ne koristi dodatak za novorođenče)

Na slikama: jednobojna plava

Toddler LennyLamb

Širina: 45 cm, sužava se na 38 cm

Visina: 48 cm

Preporučeno za dijete: koje nosi hlače broj 86 (2T) i da mu pašu dužinom (ne ako ih nosi zbog pelene)

Na slikama: plava s valovima

Savjet: Nemojte dijete nositi u nosiljci koja je prevelika za njega. Dijete nije sigurno u nosiljci koja mu je prevelika, a niti vama neće to biti optimalno i udobno nošenje.
Baby LennyLamb, Standard Tula i Toddler LennyLamb

Baby LennyLamb, Standard Tula i Toddler LennyLamb

Recenzija: LennyLamb klokanica – skraćena verzija

PLUS

  • pojas je mekan i udoban čak i kad se sjedi
  • kapuljača je odlična i lijepo sjeda djetetu na glavu
  • naramenice se mogu nositi ravno i u križ kad je dijete na prsima
  • puno različitih uzoraka i boja
  • dobar izbor za kupnju između djetetovih 4-6 mjeseca

MINUS

  • naramenice je malo nezgodno opustiti za dojenje ili zakopčavanje nosiljke
  • potrebno je više isprobavanja i nošenja dok se ne namjesti sve optimalno
  • nema džep
  • (pročitala sam da) su se nosiljke znale “ocufati” ispod sjedala, posebno ako su bile od bambusa i pamuka
  • (pročitala sam da) korisnička služba LennyLamba nije vrlo dobra

Zanima li vas što se dogodilo s Lennyjem koji mi je došao na recenziju? Probali su ga moji prijatelji jedan dan i oni su ga odlučili kupiti tako da je Lenny otišao direktno k njima, nije vraćen u Eko Butik. Imate li još pitanja o ovoj nosiljci ili svoje vlastito iskustvo, pozivam vas da se javite u komentarima!

 Napomena: Želite li da recenziram i vašu nosiljku, molim vas da mi se javite preko kontaktne forme na webstranici!