Argumenti protiv javnog Facebook profila

Iako sam ja odabrala postaviti svoje postavke privatnosti tako da mi je većina Facebook profila javna, jasno mi je da to nije dobra odluka za svakoga. Samo zato što je moj profil javan, ne znači da mislim da i vaš treba biti. Dapače, na pamet mi pada nekoliko argumenata protiv javnog profila.

 1. Ne treba vam za posao ili vam nije dovoljno.

Meni se stvarno čini da je nekim profesijama korisno imati javan Facebook profil, ili barem dijelove tog profila. Pratim puno novinara koji svoje priče na taj način dijele s tisućama ljudi. No, ako ste doktor, premijer ili inscipijent u HNK, vjerojatnije je da vam Facebook ne pomaže previše u poslovnom profiliranju.

S druge strane, ako ste međunarodno poznati autor bestsellera ili zvijezda, ne treba vam javan Facebook profil, već fan stranica (Page). Fan stranice ipak pružaju bolju kontrolu nad odazivom na vaše postove. Kontrolirajući Insights možete točno vidjeti na koje su sadržaje vaši fanovi reagirali dobro, u koje vrijeme i na taj način odrediti svoju marketinšku strategiju na društvenim mrežama.

Facebook Insights daje vam detaljan uvid u reakcije na vaše postove

Facebook Insights daje vam detaljan uvid u reakcije na vaše postove

2. Ne želite se petljati s postavkama privatnosti.

Facebook često mijenja svoje postavke privatnosti i nije se teško zabuniti. Čak je i sestra osnivača Facebooka, Randi Zuckerberg, pogriješila prilikom objave jedne fotografije. :D

Za osobe koje nisu navikle petljati i kopati po profilima i postavkama, jednostavije je uvijek bolje rješenje. Nema potrebe da vam se dogodi slična omaška i da se slike razuzanog tuluma na kojem ste pretjerali s alkoholom prikažu svim vašim prijateljima i poslovnim partnerima.

 3. Ne pazite na svoju komunikaciju na društvenim mrežama.

U prošlom sam postu spomemnula istraživanje iz 2009. godine na Career Builder koje je prenio New York Times. Na uzorku od 2667 sudionika (menadžeri i djeladnici u ljudskim resursima), 35% poslodavaca nije zaposlilo kandidata zbog onoga što su našli na društvenim mrežama.

Ako je vaš jedini filter onaj u aparatu za kavu, ne želite si dozvoliti situaciju u kojoj niste dobili željeni posao jer je poslodavac nabasao na vaše svađe s kolegama ili psovanje bivšeg šefa.

protiv javnog facebook profila

Rezultati istraživanja Career Builder na pitanje o tome zašto kandidat NIJE zaposlen nakon što je nađen njegov profil na društvenim mrežama.

Igor Živković, koji je studirao na smjeru Novi Mediji, nema javan Facebook profil, već ga drži zaključanim i sakrivenim za sve osim za svoje prijatelje. Njegove razloge protiv javnog Facebook profila možete pogledati u kratkom videu.

Moja najdraža rečenica iz Igorove argumentacije:

Smatram da je komunikacija na društvenim mrežama ustvari preslika komunikacije iz stvarnog života i kako ograničavamo komunikaciju u stvarnom životu, tako trebamo ograničavati i komunikaciju na internetu.

Moji kriteriji za odlučivanje o javnosti sadržaja

Zbog moje prakse javnog profila, kao i aktivirane mogućnosti da se netko pretplati na moje javne statuse, ne prihvaćam ljude lako za prijatelje na Facebooku. Nisam prijateljica na Facebooku s ljudima koje ne poznajem u “stvarnom” životu, a i tad dodajem nekoga uglavnom nakon kave. :kava:

Objasnila sam zašto je dobar dio mog profila javan, no rekla sam i da to ne uključuje sve objave. Ako ste došli do ovdje, vjerojatno vas zanima što nije javno? Na nekim stvarima ipak mijenjam promjene privatnosti i ne vide ih svi. Ipak, svjesna da je taj privid privatnosti lažan i ne objavljujem podatke koji nikako ne bi trebali biti javno dostupni.

Javno dostupan sadržaj Samo za prijatelje
Linkovi na moje tekstove Fotografije na kojima su druge osobe
Linkovi za zanimljiv sadržaj
(članci, knjige, sl.)
Statusi namijenjeni specifičnoj grupi ljudi
Podaci iz životopisa
(obrazovanje, radno iskustvo i sl.)
Check-inovi

Provjerite svoj profil!

Pažnja: Argumenti za javan Facebook profil vrijede samo ako je profil pristojan. Provjerite ga jednostavnim testom: ako biste ga bez problema pokazali mami, vjerojatno je sve OK. ;)

Želite li provjeriti dijelite li više na svom javnom profilu više nego što biste htjeli, odite na svoj profil, kliknite na zadnju ikonicu s desne strane ispod Cover Photo i odaberite View as… Facebook će vam automatski prikazati što je sve javno na vašem profilu, a možete i provjeriti što vide točno određene osobe ili liste.

how-to-check-facebook-profile

Na svom profilu možete provjeriti kako ga javnost – ili bilo tko drugi – vidi!

Featured image: Scene from Keyhole via Brandon’s movie memory.