Platnene pelene: Pitanja i odgovori (FAQ)

Pročitali ste moj post Platnene pelene za početnike i vjerojatno imate nekoliko pitanja koja nisu odgovorena u postu. Odlično, ovdje sam skupila nekoliko najčešćih pitanja koja sam dobila od obitelji i prijatelja:

  1. Zar ti je to stvarno jednostavije?
  2. Jel’ ti nije fuj?
  3. I koliko mu često mijenjaš pelene?
  4. Kako se peru platnene pelene?
  5. Gdje se platnene pelene kupuju?

1. Zar ti je to stvarno jednostavnije?

Nije. Zaista mi nije jednostavnije koristiti platnene pelene od jednokratnih. Znam da ovo nije popularan odgovor među mama koje koriste platnene pelene (posebno ako pokušavaju još nekoga nagovoriti da ih isproba ;)), ali to je istina. Mame često kažu da je to “isto” kao kad koristiš jednokratne i da im ne oduzima vremena, no moje iskustvo je drugačije. Lakše mi je u dućanu ubaciti 2 paketa jednokratnih u kolica i držati ih u ormaru, nego oprati, osušiti i složiti platnene pelene.

No, nije mi niti teško ili komplicirano. Dapače, veseli me slagati čiste pelene u ladicu i volim kad su sve uredno poredane. Treba mi malo više vremena i truda, ali mislim da je to nešto oko čega se vrijedi potruditi. U sljedećem postu napisat ću zašto smo se mi odlučili preći na platnene pelene (a nismo planirali!).

 

2. Jel’ ti nije fuj?

Je, fuj mi je kad je pokakana pelena. Ali bilo mi je fuj i s jednokratnim pelenama, tako da tu nema pretjerane razlike. Mokre pelene nisu nikome veliki problem, no za prljave pelene različiti roditelji imaju različite načine na koji se s njima nose. Mi smo odličiti koristiti biorazgradive linere, tanke papiriće koji se stave na pelenu. Kad je pelena prljava, samo dignem liner (sa strane, pa ništa ne diram), bacim ga u WC i pustim vodu. Uz to, Nuggeta otkad sjedi stavljamo na tutu nakon svakog buđenja i kad se sjetim prilikom promjene pelene, tako da zna proći i 7-10 dana, a da ne vidim prljavu pelenu. :top:

 

3. I koliko mu često mijenjaš pelene?

Mijenjam mu pelene svaka 2-3 sata. Ovisi o tome koju pelenu ima (neke upijaju više, neke manje) i koje je doba dana. Istim tempom sam mijenjala i jednokratne pelene. Ako mislite da ih možete ostaviti na bebi 12 sati jer tako kažu u reklami, varate se. Uz ovo me često pitaju nije li mu štetno što je mokar – odgovor jest da nije. Pelenski osip dobije ne dobiva se od vlage, već od bakterija. Ukoliko su pelene dobro oprane, a dijete redovito presvučeno,  bebe uglavnom nemaju problema s osipima u platnenim pelenama i kreme se vrlo rijetko koriste (dapače, većina ih se niti ne preporuča).

 

4. Kako se peru platnene pelene?

Čula sam puno teorija o pranju pelena i osobno mi se najviše sviđa najjedostavniji pristup: kao i svo drugo prljavo rublje. Morate proći kroz tri faze u pranju:

  • ispiranje – ne želite da se pelene peru u vodi punoj mokraće,
  • pranje – potrebno ih je dobro oprati u vrućoj vodi s dovoljnom količinom detergenta,
  • sušenje – na neki način ih morate osušiti.

Neke mame ispiru ručno svaku pelenu prije nego što je bace u kantu. Meni se to ne da tako da ja pelenu samo ubacim u kantu, a onda uključim mašinu na neki kraći program s malo detergenta da ih ispere od mokraće. Moja mašina nema mogućnost pretpranja, da ima mogla bih to koristiti umjesto kratkog programa. Nakon ispiranja ih vrućom vodom (hot u Americi, u Hrvatskoj na 60 stupnjeva) operem na najdužem programu i stavim onoliko detergenta koliko proizvođač preporuča za vrlo prljavo rublje. Covere i shells sušim na zraku, upijajuće dijelove pelena (uloške, tetre ili fitted pelene) najčešće sušim u sušilici.

 

5. Gdje se kupuju platnene pelene?

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje jest: na internetu. Abecednim redom, ovo su stranice na kojima sam kupovala pelene: Eko Butik, Minigreeny i Roda. Prednost Rodinog dućana jest i to što imaju i fizičku lokaciju na kojoj možete osobno doći, vidjeti i izabrati pelene: nalaze se u Zagrebu, u Ilici 133.

Uz ove stranice, pelene možete naći i po dućanima dječje opreme (iako, na žalost, oni ne drže najbolju robu), tetre u DM-u ili Ikei, a ako vas zanimaju fitted pelene puno krojačica šije svoje i najlakše ih je naći na Facebooku. Pazite, većina ih radi na crno, tako da ne možete očekivati račune ili garanciju.

 

Komentari su otvoreni za sva druga pitanja koja ovdje nisam uključila, ali i za alternativne odgovore!