Pebble: Pametan sat koji još ne trebate kupiti

Pebble je ručni sat koji je pred godinu dana na Kickstarteru skupio preko 10 milijuna dolara. Projekt koji je originalno tražio “samo” 100 tisuća dolara na taj je način izazvao su senzaciju i puno medijske pažnje. Iako je sat trebao biti dostavljen (najkasnije) do Božića, proizvodnja je kasnila i prvi primjerci sata dostavljeni su kupcima početkom veljače.

Jasno vam je da sam i ja bila među skoro 70 tisuća ljudi koji su kupili Pebble. :) Imam ga već mjesec dana i napokon sam spremna napisati što mislim o njemu. :D Ako niste upoznati s ovim proizvodom, pogledajte video, a ako vas zanima zašto mislim da ne trebate požuriti s kupnjom sata, preskočite video i nastavite čitati.

Opći dojam

Pebble je simpatičan sat. Da, spaja se s vašim mobitelom i prenosi vam obavijesti, ali prvenstveno – to je sat. Većina me prijatelja pitala mogu li s njega odgovoriti na poruku (ne) i mogu preko njega razgovarati s nekim (opet ne) i bili su razočarani. :D

Pebble koristi gumeni remen širine 22 mm koji možete lagano zamijeniti (to standardna širina remena za ručne satove). Na mojoj ženskoj ruci izgleda malo nezgrapno, iako nije vrlo velik i nije težak.

Pebble na ženskom zglobu.

Pebble na ženskom zglobu. (Tema: Simplicity)

Ja sam odabrala crnu boju sata, no mogla sam birati između bijele, sive, narančaste i crvene boje.

Sve boje Pebbla, slika preuzeta iz Backer updatea #29 na Kickstarteru

Sve boje Pebblea, slika preuzeta iz Backer updatea #29 na Kickstarteru

Sat dolazi s tri različita prikaza vremena između kojih možete birati, a spojite li Pebble sa svojim mobitelom (zato ste ga vjerojatno i kupili), moći ćete instalirati i druge različite dizajne. Meni se najviše sviđa onaj koji tekstualno opisuje vrijeme (prikazan na glavnoj slici u postu u sredini), a često koristim i jedan od dodatnih dizajna, jednostavan prikaz datuma i vremena pod nazivom Simplicity.

Pametni dio Pebblea – spajanje s pametnim telefonima

Pebble se Bluetoothom spaja s pametnim telefonima i vibracijom vas obaviještava o novim notificationima. Iako podržava spajanje preko Bluetooth 4.0, trenutačno koristi 2.1. Testirala sam Pebble i na iPhoneu (iTunes Store) i na Androidu (Google Play) i tužna srca moram priznati da aplikacija za Android daje više mogućnosti. :(

Obavijest o novom emailu, slika je preuzeta s GetPebble.com

Obavijest o novom emailu, slika je preuzeta s GetPebble.com

Ako imate iPhone, ovo su aplikacije koje podržavaju Pebble:

  • Telefon (dobit ćete prikaz poziva koji primte s vibracijom, možete odgovoriti ili odbiti poziv)
  • Glazba (možete vidjeti koja pjesma svira, pauzirati ju ili preskočiti)
  • Poruke (dobit ćete prikaz poruke s vibracijom, neovisno o tome jeste li dobili običan SMS ili iMessage)
  • Email (od 19. ožujka, dakle nakon originalne objave ovog članka)

Ako koristite Android, već imate sve gore navedeno, no uz to Pebble može prikazati i:

  • Whatsapp poruke (u beti)
  • Google Talk

Naravno, ova lista aplikacija tek je sami početak. Pebble bi nam u budućnosti trebao pokazati koliko brzo trčimo i koliko smo kilometara prešli, a ja ga planiram koristiti kao jednostavan ciklometar. :D

Pebble kao ciklokompjuter

Pebble kao ciklokompjuter. Slika je preuzeta sa stranice Getpebble.com

Obavijesti se na telefonu prikazuju samo jednom. Nemate mogućnost otvoriti e-mailove i pročitati stari email na mobitelu, a ako upravo čitate jednu poruku i dobijete drugu, Pebble će se prebaciti na najnoviju.

Veselim se novim updejtovima aplikacije za iPhone, jer bih rado bila u mogućnosti pročitati primljene emailove ili pogledala obavijest iz kalendara o sljedećoj obavezi. Budimo iskreni, iako je nepristojno gledati na sat na sastanku, još je gore ako izvadimo mobitel iz džepa.  :D

UPDATE: Dan nakon izlaska ovog posta dobili smo novi update. S novom verzijom softweara, Pebble s iPhonea prima i e-mailove! Dostupno je više opcija u izgledu sata, a može se instalirati i igrica Snake. :top:
Pebble OS

Pebble OS, nakon 19. ožujka

Pebble od 19. ožujka ima i igricu Snake i prima emailove s iPhonea :)

Prikaz emaila i najpoznatija mobilna igrica prošlog desetljeća :)

Ekran i baterija

Pebble ima ekran od 1,26 incha s rezolucijom od 144 x 168 piksela. Crno-bijeli ekrančić koristi E-Paper i ima pozadinsko svjetlo koje se pali pritiskom bilo kojeg gumba, a možete ga upaliti i tako da grublje protresete ruku. Danju se vrijeme može pročitati bez ikakvog problema, a noću je svjetlost dovoljno jaka da vidite bez problema pročitati SMS, a opet dovoljno nježna da vas ne zaslijepi.

Sat u mraku s upaljenim svjetlom i na svjetlu bez pozadinskog osvjetljenja

Sat u mraku s upaljenim svjetlom i na svjetlu bez pozadinskog osvjetljenja

Sat je vodootporan i zaštićen je protiv (manjih) ogrebotina. To, naravno, ne znači da ćete ga nositi na ronjenje i bacati s petog kata zgrade, no preživjet će pranje ruku/kišu i pad na pod sa stola. Isprobano. :)

Baterija bi teoretski trebala raditi više od sedam dana. Naravno da ne traje toliko. Nisam pažljivo pratila trajanje baterije, no punila sam ga cca svakih 3-4 dana. Činjenica da je bluetooth upaljen ne utječe samo na Pebble, već, naravno, i na mobitel pa sam povremeno gasila bluetooth. :(

Uz Pebble dobila sam i USB kabel s magnetkim konektorom koji se spaja sa satom, kao i zidni adapter u koji se kabel može ukopčati. Naravno da je adapter došao prilagođen za američke utičnice, no to nije bio veliki problem jer se Pebble puni i preko iPhonovog zidnog adaptera ili direktno preko kompjutera.

Konačna ocjena:  ★★★  3/5

Pebble definitivno ima potencijala, no trenutačno nije proizvod koji bih preporučila prijateljima. :ne zna: Nedostaje mu mnogo najavljenih mogućnosti, posebno za iPhone. Problem je jednostavan jer je stvar softweara, a novi su updatei najavljeni svakih nekoliko tjedana.

Često se na iPhoneu pojavljuje obavijest da pokušava komunicirati sa satom i da moram dopustiti takvu komunikaciju. Kad pristanem, otvara se Pebble aplikacija. Ovo je poprilično iritantno, a izgleda da je neizbježno do daljnjega. Ako otvorite više aplikacija na iPhoneu, on gasi nešto staro u pokušaju da spasi memoriju. Pebble se automatski ponovo pokreće. :rolleyes:

Bilo bi super kad bi Pebble retrogradno vibrirao za notifikacije koje su pristigle dok nije bio u dometu mobitela, a koje su ostale nepročitane na homescreenu. Na žalost, to se ne događa, već vibrira samo u onom trenutku u kojem se obavijest pojavi na mobitelu (nekad i prije mobitela!).

Moja konačna ocjena trebala bi biti 2/5 zbog ovih softverskih problema koje imam na iOS-u, no budući da znam da bolje radi na Androidu, digla sam je na 3/5. Ako vam se Pebble svidio i želite ga naručiti, možete ga dobiti za 150 dolara. Iskreno, ja bih vam rekla: Ne jošPričekajte da Pebble postane ono što bi trebao biti. To, na žalost, trenutačno nije.

 

:W