Kako promijeniti izgled WordPress bloga

Znate kako otvoriti blog na WordPress.com, što znači da vas sad vjerojatno zanima kako promijeniti izgled WordPress bloga. Osnovni izgled i postavke će poslužiti svrsi, no može i bolje. ;) Izgled vaše stranice bitan je jer je to prvi element koji posjetitelj primjeti na stranici.

Ako vaša stranica izgleda kao sve ostale, teško je da će potencijalnom čitatelju privući pažnju i zainteresirati ga da provede vrijeme istražujući sadržaj na stranici i čitajući vaše postove. Stranica bi trebala imati preglednu temu, jasno označene glavne elemente u izborniku i, za potrebe kolegija Konvergencija medija, jasno istaknutog vlasnika i autora postova.

Promjenite temu bloga

Obratite pažnju na mogućnost da filtrirate teme po osobinama

Prvo krenimo s najočitijom promjenom – promjenom teme. :) U izborniku ćete pod Izgled naći opciju Teme. Svi ćete vjerojatno primjetiti da s desne strane imate mogućnost razvrstavanja tema po određenim kriterijima. Međutim, ako imate veći ekran moglo bi vam promaknuti da s lijeve strane možete filtrirati teme po osobinama.

Jedan klik na Filtar osobina otvorit će vam mogućnost da filtrirate teme po:

  • boji
  • broju stupaca
  • širini
  • mogućnostima
  • namjeni (znam da WordPress kaže “naslov”, no ne sviđa mi se taj prijevod)
Pažnja: Samo neke teme su besplatne!

Postavnite statičnu stranicu za naslovnicu

Vaš će blog po osnovnim postavkama prikazivati sadržaj kao blog – odnosno, na naslovnici (home page) prikazivat će postove od najnovijeg prema najstarijem. Ako vam to ne odgovara (kao što nije odgovaralo niti meni za Ivy’s ink drops), za naslovnicu vašeg bloga možete odabrati statičnu stranicu.

Prvo u izborniku odite na Stranice » Dodaj novu i tamo napravite stranicu koju želite vidjeti na naslovnici. Princip je isti kao kod kreiranja posta. Sad kreirajte još jednu stranicu, može ostati prazna, jer će vam ona trebati za prikazivanje vaših postova. Provjerite da ste obje stranice spremili i da ih vidite pod Sve stranice.

Nakon toga, kliknite na Postavke » Čitanje. Tu ćete odabrati korištenje stranične stranice kao naslovne stranice i odrediti koja bi se stranica trebala koristiti za što.

Ovdje ćete naći još postavki koje bi vam mogle biti interesantne, poput broja postova koji će se prikazivati na jednoj stranici ili toga hoće li se oni prikazivati u potpunosti ili u nekom kraćem formatu.

Koristite izbornike

Želite li svojim čitateljima olakšati kretanje na vašoj stranici, razmislite o tome da uvedete nekakav izbornik. On se može nalaziti sa strane (u sidebaru), no uobičajeno je da se nalazi na vrhu stranice, ispod ili iznad loga/headera koji koristite. Pod Izgled » Izbornici naći ćete mogućnost kreiranja novog izbornika.
Savjet: Ime izbornika nije bitno – neće se vidjeti na stranici.

Pod Lokacije tema potvrdite da ćete koristiti izbornik koji ste kreirali. WordPress vam dopušta da kreirate nekoliko različitih izbornika, no većina tema prikazuje samo jedan izbornik. U izborniku se mogu naći linkovi na:

  • određenu stranicu na vašem blogu (npr., ako ste odabrali koristiti statičnu naslovnicu, u izbornik biste trebali staviti stranicu na kojoj se prikazuju vaši postovi)
  • određenu kategoriju na vašem blogu (ako želite koristite 2-3 kategorije na blogu možda biste ih ovako željeli istaknuti)
  • link na bilo koju stranicu na internetu
drag and drop wordpress

Želite li promijeniti redoslijed, kliknite na kategoriju koju želite pomaknuti i odvucite je na drugo mjesto.

Linkove koje ste dodali u izbornik jednostavnom drag & drop tehnikom možete premjestiti i odrediti im redoslijed. Uobičajeno je posložiti ih od najvažnijih prema manje važnima.

Nadam se da vam je ovih nekoliko savjeta bilo korisno i da će vam pomoći da imate blog koji odgovara vašem ukusu i vašoj osobnosti. Pokušajte sve što radite na promjeni izgleda promatrati kroz prizmu funkcionalnosti i stavite se na mjesto čitatelja. Čitatelji vole poznato okruženje i vole naći stvari tamo gdje ih očekuju (primjerice, link za naslovnu stranicu na prvom mjestu u izborniku). Želite li saznati više o tome kako ljudi čitaju webstranice, predlažem vam ovaj članak.

 

Featured image from Imgon.net