Kako otvoriti blog na WordPress.com

Za predmet Konvergencija medija na prvoj godini diplomskog studija novinarstva (FPZG) studenti moraju, između ostalog, voditi svoj blog. Iako pišem kako otvoriti blog na WordPress.com, vi se ne morate koristiti ovom platformom. Ovaj vodič, u kojem pokušavam pomoći kolegama koji se do sad nisu okušali u bloggerskim vodama, koristi WordPress jer je to moj osobni izbor.

Kreiranje korisničkog računa

WordPress.com nudi otvaranje bloga na hrvatskom jeziku i u ovom primjeru koristit ćemo tu mogućnost. Želite li otvoriti blog čije je sučelje na engleskom jeziku, isti ovaj proces proći ćete preko ovog linka. Dakle, potrebno će biti ispuniti sljedeća polja:

  • email adresa
  • korisničko ime
  • lozinka
  • link bloga (imeprezime.wordpress.com)
Pažnja: Korisničko ime i link ne moraju biti isti! Zbog sigurnosnih razloga, bolje je da se razlikuju.

WordPress će vam ponuditi da automatski kupite svoju domenu ili da platite uslugu i time dobijete više mogućnosti. Niti jednu opciju ne morate prihvatiti. Kliknite na Kreiraj blog.

Osnovne postavke vašeg bloga

Postavke > Općenito

U izborniku s lijeve strane (vidite ga lijevo) potražite riječ Postavke i podmeniju odaberite prvu opciju Općenito. Ovdje možete namjestiti sljedeće stvari:

  • ime bloga (trenutačno je ime bloga imeprezime, slobodno ga promijenite)
  • opis bloga
  • vremensku zonu (dok smo u ljetnom računanju vremena namjestite UCT+2, kad se prebacimo na zimsko računanje vremena, onda smo UCT+1)
  • način prikazivanja datuma (meni je najdraža postavka j.n.Y. – odnosno: 23.10.2012.)

Postavke > Dijeljenje

Ovdje možete namjestiti automatsko dijeljenje vaših postova na društvene mreže. Nikad nisam koristila ovu opciju jer preferiram sama odlučiti kad ću i kako podijeliti neki sadržaj, no ako o ovome ne želite razmišljati, na raspolaganju vam je automatizacija dijeljenja na društvenim mrežama.

Korisnici > Moj profil

U svom profilu upišite svoje ime i prezime i odredite kako će se vaše ime javno prikazivati. U nekoj drugoj situaciji mogli biste odabrati nadimak ili “admin”, no za potrebe ovog predmeta ostavite puno ime i prezime.

Glavne postavke korisničkog računa na WordPressu

Sad smo prošli postavke jednog bloga. Ovako bi to izgledalo i da ste otvorili WordPress blog na vlastitoj domeni i nekom serveru. No, budući da niste, imate još postavki koje su specifične za korisničke račune na WordPress.com. Možete ih promjeniti ovdje (primjerice, vaše korisničko ime), a možete i otvoriti nove blogove ovdje.

WordPress Reader

WordPress Reader olakšat će vam praćenje drugih blogova

Čini mi se da je WordPress Reader najzgodnija mogućnost koja vam se ovdje nudi. Možete se povezati s drugim prijateljima koji su otvorili svoj blog na WordPress.com. Mix RSS-a (koji vam dostavlja sadržaj) i Tumblra (koji vam nudi jednostavnu mogućnost rebloganja), WordPress Reader može postati glavno mjesto iz kojeg provjeravate tuđe blogove. Na žalost, ograničen je na blogove koji su stvoreni na WordPress.com platformi.

Pokazala sam vam kako ćete otvoriti svoj blog i koje biste osnovne postavke trebali namjestiti. Nema smisla da prolazim s vama korak po korak kroz sve postavke bloga. To ćete otkriti sami, igrajući se i isprobavajući. Sretno!