Intervju: Lažni i pravi Ergobaby (usporedba)

Čekanje prinove predstavlja puno troškova u životu mladih roditelja, a odlazak mlade mame na porodiljni često znači i manju plaću sljedećih 6-12 mjeseci djetetova života. Nije iznenađujuće da mnogo roditelja pokušava uštedjeti koju kunu gdje može, no nisu svi predmeti nešto na čemu bi se trebalo štediti. Smatram da je dobra nosiljka jedan od najkorisnijih predmeta za većinu roditelja u prvoj godini djetetova života, no one znaju biti skupe. Ergobaby jest popularan proizvođač ergonomski ispravnih klokanica i jedan od najčešće kopiranih proizvoda za djecu. Razgovarala sam s jednom mamom koja je isprobala lažni i pravi Ergobaby jer me zanimala njezina usporedba.

Prije razgovora, ponovila bih ono što često ponavljam u grupi na Facebooku Nošenje djece (babywearing). U grupi zabranjujemo prodavati ili davati linkove na nosiljke za koje se zna da su kopije. Predsjednica Babywearing International of San Antonio edukatorica je za nošenje već pet godina, a radi i za Ergobaby. Tvrtka Ergobaby jest, naravno, svjesna problema s lažnim nosiljkama iz Kine. Zanemarimo li pravnu i etičku stranu priče, ove su kopije problematične zbog toga što su kopče znale pucati, a punjenje je u određenim nosiljkama imalo olovo. Uz ove njene argumente, lažne klokanice nisu prošle testove i provjere pa ne znate od kakvih se materijala rade, kojim su bojama bojane, koliko su snažni konci kojima su sašivene.

 PAŽNJA: Sumnjate li u podrijetlo svoje nosiljke, najbolje je da pošaljete email na cro@ergobaby.com i s njima provjerite radi li se o originalu ili kopiji.

Intervju: Lažni i originalni Ergobaby (usporedba)

Željka Ostrović, članica naše grupe na Facebooku, kupila je dvije originalne nosiljke i dvije lažne nosiljke iz Kine da napravi usporedbu. Za lakše razumijevanje teksta napominjem da Ergobaby ima model koji se zove “original” – to je njihov osnovni model, kao i model koji se zove “organic” – taj je model zapravo isti dizajn, samo je umjesto običnog pamuka šivan od organskog pamuka pa je nešto skuplji.

1. Zašto si, pored prave nosiljke, naručila i kopiju?

Željka: Naručila sam kako bih sama napravila usporedbu originala i kopije. Željela sam dokazati sebi, a i ostalima, da je kopija ipak kopija.

2. Gdje si kupila pravi Ergo, a gdje kopiju?

Željka: Prvi Ergo kupljen na oglasniku (Njuškalo). Bio je jedina ergonomski ispravna klokanica na oglasniku koja je imala kutiju i račun. Drugi Ergo kupljen je u Minigreeny web shop trgovini. (op. Ivy: Obje nosiljke su originali, Željka je kopije kupila na Aliexpressu. To je napisala ranije u našem razgovoru i nisam uočila da mi fali ovdje u odgovorima. Minigreeny NE prodaje kopije.)

3. Koja je prva razlika koju si uočila između ove dvije nosiljke?

Željka: Težina je prva razlika koju sam uočila. (Prava je nosiljka teška 702 grama, dok je kopija bila teška samo 519 grama, op. a.)

4. Molim te da nam usporediš nosiljke prema materijalu, šavovima, kopčama, ili nekom drugom kriteriju.

Željka: Radila sam usporedbu kopija Ergo original i Ergo organic sa svoja dva Erga original (stari i novi model).
Dakle, na kopiji Ergo original panel je uži 3cm sa svake strane, panel je punjen vatelinom, materijal je dosta loš na opip. Sa unutarnje strane nema prošivenog spoja na naramenicama kod kopije Erga original, dok kopija Erga organic ima identične spojeve.

Naramenice su dosta tanje na obe kopije i jako mekane isto tako pojasevi na obe kopije su tanji, uži, mekši i kraći od originalnih nosiljci. Dužina naramenica je ista na sve tri nosiljke,  dok je na kopijama dužina pojasa 128cm kod originala 135cm (stariji model)  i 145 cm (noviji model).

Kopče na džepićima su izgledom iste, no na kopijama su mrvicu tanje. Plastične kopče na kopijama su lakše i tanje, djeluju mi jako nesigurno. Kopije se dosta razlikuju i po težini.

Logotip je narančaste boje i identičan je originalu, samo što se na originalu (novom modelu)  nalazi i na kapuljači i na džepu, dok se na kopiji nalazi samo na prednjem džepu (na kopiji Erga original) i na pojasu (na kopiji Erga organic).

Unutarnje etikete na kopijama imaju štamparske greške i po tome se razlikuju od originala, dok novi model originala Erga ima skroz drugačiju etiketu na kojoj se nalazi i serijski broj.

5. Osjećaš li da je drugačije kad nosiš dijete u pravoj nosiljci od nošenja u kopiji? Možeš li opisati tu razliku?

Željka: Iskreno, nisam se usudila nositi kći u tim nosiljkama. Strah me da se kopče ne otkopčaju jer su mi nosiljke na knap u centimetrima.

Galerija fotografija

Zašto ne preporučam kopije?

Svi navedeni argumenti možda nisu dovoljni da vas nagovore da ne kupite kopiju nosiljke. Možda već imate takvu nosiljku i zadovoljni ste. U redu, vaš je izbor u čemu ćete nositi svoje dijete. Niti vi niti ja ne znamo da li je određena nosiljka proizvedena ilegalno ili je riječ o originalnom proizvodu koji je “ispao iz kamiona”. Osobno sam vidjela i originalnu nosiljku i kopiju i nisam mogla prepoznati da je riječ o kopiji kad sam ju imala u rukama. Nikad ih, doduše, nisam imala prilike usporediti jednu pokraj druge ovako poput Željke i zbog toga mi je jako drago da sam imala prilike ugnjaviti ju za ovu usporedbu i fotografije. Hvala ti, Željka!

Najčešće ne mogu preko slike procjeniti radi li se o kopiji ili originalu, no nikad vas neću savjetovati da kupite lažnu nosiljku. Činjenica je da te nosiljke nisu testirane. To ne znači da će na svakoj nosiljci puknuti kopča. Ne znači da će svaka nosiljka puštati boju. Ne znači da ćete ozlijediti dijete ako ga stavite u takvu nosiljku. Ali, znači da niste sigurni.

Kupujući lažne nosiljke, ne kupujete proizvod iza kojeg stoji tvrtka koja ga je proizvela. I to možda nije važno kad je riječ o torbi u kojoj nosite ključeve, ali ako govorimo o nečemu što nosi vaše dijete, onda mi se čini važno da budete sigurni da dijete neće završiti na pločniku dok nosite vrećice iz dućana. Vi ste ti koji poznajete sebe, svoje dijete i, u krajnjem slučaju, imate u rukama i nosiljku koju koristite. Vi možete procjeniti da je to rizik koji želite preuzeti, no ja ne želim riskirati da ozlijedu nečijeg djeteta imam na savjesti.

Napominjem i da Ergobaby nije jedini koji ima problema s kopijama, vidjela sam i Manducu, a ne bi me iznenadilo da ima još koja.

Kako uštediti prilikom kupnje nosiljke?

Vjerujem da je novac jedini razlog zbog kojeg bi se roditelji odlučiti kupiti kopiju nosiljke umjesto originala. U tom slučaju razmislite o sljedećem:

  • kupite rabljenu nosiljku – U grupi se često prodaju rabljene nosiljke, potražite ima li tako netko je završio svoj staž nošenja
  • odaberite drugu marku nosiljke – Ergobaby je jedna od ergonomski ispravnih klokanica. Ima i drugih, povoljnih modela. Primjerice, pogledajte Pognae ili Love and Carry.
  • odaberite drugu vrstu nosiljke – Klokanica je jedna od najskupljih nosiljki koje možete kupiti, a budući da nije preporučena prije 5-6 mjeseci starosti djeteta (osim ako ne odaberete neku prikladnu za manju djecu ili ne kupite dodatni nastavak za novorođenčad), vjerojatno vam neće biti jedina. Proći ćete povoljnije ako odaberete tkanu maramu, sling ili mei tai.