Imigrantska viza za Ameriku: NVC

Treba li vam imigrantska viza za Ameriku preko braka s američkim državljaninom, morat ćete proći proces koji ima tri glave faze:

  1. United States Customs and Immigration Services (USCIS)
  2. National Visa Center (NVC)
  3. Američka ambasada
Napomena: Ovo je drugi post u CR-1/IR-1 kategoriji. Želite li početi od početka, prvo pročitajte Brakom do Amerike: teže nego što mislite.

Prvi korak zapravo služi tome da neki službenik u USCIS zaključi da ste vi zaista u braku. Provjeravaju da imate valjan vjenčani list te traže dokaze da se radi o pravoj vezi. Ako su vam odobrili aplikaciju, znači da ste to uspjeli dokazati i sad imate pravo zatražiti imigrantsku vizu.

National Visa Center (NVC) obrađuje sve zahtjeve za imigrantske vize za Ameriku. Ono što ovu kategoriju viza čini vrlo različitom od, primjerice, radne vize ili lutrije za zelenu kartu, jest to što nema ograničenog broja viza koje se dodjeljuju svake godine. Svaki američki državljanin ima pravo dovesti svoju obitelj u Ameriku, neovisno o tome koliko se ljudi prijavilo svake godine. Broj prijava utječe samo na vrijeme čekanja.

Što radi NVC?

NVC zanimaju dvije glavne stvari:

  • Može li američki državljanin osigurati da imigrant ne traži socijalnu pomoć od države?
  • Da li potencijalni imigrant predstavlja prijetnju američkom društvu?

Od vašeg sponzora (u ovom slučaju bračnog partnera) traži se da pokaže da je trenutačno zaposlen, da zarađuje više od određenog minimuma te da je u zadnje tri godine prijava poreza zarađivao više od minimuma. Što smatraju minimumom ovisi o tome gdje sponzor imigrantske vize živi te koliko osoba uzdržava. Ukoliko ne može ispuniti te zahtjeve, bilo koji američki državljanin može biti co-sponzor i pomoći vam da ispunite uvjete.

Sponzor(i) potpisuju ugovor s SAD-om u kojem se obvezuju da će, ako vi slučajno dobijete pomoć od države, oni platiti taj trošak kako ne biste bili na teret poreznim obveznicima. Ova obveza sponzora traje dok ne dobijete državljanstvo, ne vratite zelenu kartu ili ne budete radili 40 kvartala (10 godina).

Od vas se traži da ispunite formular o svom životu (još jedan) u kojem nabrajate gdje ste sve živjeli, studirali, radili, tko su vam roditelji i slične informacije. Uz to, trebat će vam potvrda o nekažnjavanju iz Ministarstva pravosuđa (Vukovarska 49, Zagreb) i potvrda s Općinskog suda da nije u tijeku istražni postupak, podignuta optužnica, izrečena nepravomoćna osuđujuća presuda ili kazna zatvora. O vašem mjestu prebivališta ovisi s kojeg općinskog suda vadite potvrdu, za Zagreb je to u Ilici 207.

NVC bi navodno trebao biti gotov u roku od mjesec ili dva, no nama je trebalo preko četiri mjeseca da završimo ovaj korak jer su tražili da neke papire pošaljemo ponovo. Nikad ne znate koliko ćete čekati pa uzmite sve procjene baš tako – kao procjene, ne kao rokove.

Kako do datuma intervjua za imigratnsku vizu?

Nakon što NVC zaključi vaš slučaj, NVC dogovara s ambasadom datum intervjua i šalju im svu dokumentaciju vezanu uz vašu molbu. Vi možete, kao što sam ja učinila, odgoditi taj datum. U nekim zemljama se čeka nekoliko mjeseci za intervju, no čini mi se da naša ambasada nema toliko posla i da to vrlo brzo ide. Mi smo odlučili da odem u SAD na svojoj turističkoj vizi prije intervjua jer nismo znali kad će cijeli proces završiti. Zbog toga sam svoj imigratski intervju odradila 4 mjeseca nakon originalnog datuma, a s ambasadom sam se sve dogovorila e-mailom. Više o ovom trećem koraku možete očekivati u sljedećem postu. :)