Kako napraviti backup Facebook profila

Kraj prosinca vrijeme je dobrih tuluma i optimističnih odluka. Prije nego što zakoračimo u 2013. godinu, razmislite ne samo o svom pravom životu, nego i o onom virtualnom. U kakvom vam je stanju hard disk? Možda biste trebali obrisati hrpu datoteka koja se skupila na desktopu i napokon ih razvrstati u foldere?

Što ste napravili na društvenim mrežama ove godine? Jeste li vodili vrlo duhovite razgovore preko Twittera i uploadali fotografije važnih događaja na Facebook? Zašto ne biste takve stvari također uredno pospremili u neki folder na svom računalu? Naučite kako napraviti backup vašeg Facebook profila. Toliko je jednostavno da nema razloga da to ne učinite. ;)

Backup Facebook profila

Facebook je najpopularnija društvena mreža na svijetu s preko bilijun korisnika. Jeste li znali da se na Facebook svaki dan uploada 330 milijuna fotografija? Prema Huffington Postu, najpopularnija fotografija na Facebooku je pobjednički post Baracka Obame koja je skupila preko 4,4 milijuna lajkova.

S takvim brojkama, vrlo je vjerojatno da i vi korisitite Facebook za dijeljenje svojih fotografija s prijateljima. Uz to, naši Facebook profili prepuni su  razgovora, rođendanskih čestitki i sličnih uspomena. Zašto ih ne biste pospremili na svoj hard disk, umjesto da se nalaze samo na internetu?

facebook-settings

Postavkama pristupate klikom na ikonicu u gornjem desnom kutu

U gornjem desnom kutu ekrana naći ćete malu ikonicu FB-Settings na koju morate kliknuti da odete u svoje postavke (potražite Account Settings). Možete kliknuti i na sličicu u postu, radit će. ;)

Backup Facebook profila

Settings » Account Settings » General

Trebao bi vam se odmah otvoriti tab General. Klik na “Download a copy of your Facebook data” dovest će vas do stranice koja vam nudi vašu arhivu na download.

Archive i Extended Archive

Facebook vas upozorava da će vaša arhiva sadržavati privatne podatke i da s njom budete oprezni. Nemojte je slati i davati drugim ljudima!

Facebook vas upozorava da će vaša arhiva sadržavati privatne podatke i da s njom budete oprezni. Nemojte je slati i davati drugim ljudima!

U arhivi nalazit će se podaci s vašeg timelinea:

  1. vaše fotografije
  2. vaši postovi
  3. vaše poruke

Ako želite više od ovoga, provjerite Extended Archive. Tamo ćete naći datume kad se account aktivirali ili deaktivirali, teme po kojima vam se prikazuju oglasi, odobe koje ste dodali (ili izbrisali) s friends liste, svoje loginove (IP adrese, datume i vrijeme log ina) i druge podatke.

Nakon što zatražite svoju arhivu, morat ćete se strpiti neko vrijeme. Kroz nekih (uglavnom) 30 minuta na email ćete dobiti obavijest s linkom za preuzimanje arhive u .zip formatu.

Pažnja: Jeste li se informirali o Facebookovim postavkama privatnosti?

Zanima li vas kako napraviti backup (ostalih) društvenih mreža, pročitajte moj sljedeći post.

Featured image from: Fixigo