Tri alternative za Instagram

Instagram je popularna aplikacija za dijeljenje fotografija na društvenim mrežama poput Twittera, Facebooka, Flickra i drugih. Instagram je promijenio pravila korištenja sredinom prosinca i uveo mogućnost da proda fotografije korisnika bez obavijesti ili kompenzacije, što je mnoge korisnike navelo da potraže alternative za Instagram.

Nakon velike bure koju su ova pravila korištenja izazvala, Instagram je izgubio čak 25% dnevnog prometa. Mnogi su najavili svoj odlazak s ove društvene mreže. Među njima je bio i National Geografic, popularni časopis koji je na Instagramu redovito objavljivao spektakularne fotografije. Ubrzo se oglasio i suosnivač Instagrama Kevin Systrom koji je objavio je ispriku u kojoj sitaciju naziva “velikim nesporazumom” i objasnio kako je “pravni rječnik lako krivo protumačiti“.  :rolleyes:

Pravila korištenja vraćena su na staro, no mnogi su skeptični. Mene je ovaj “nesporazum” zainteresirao da potražim alternative za Instagram i vidim gdje su to otišli korisnici. Predstavljam vam tri aplikacije koje biste mogli isprobati, abecednim redoslijedom: Backspaces, Hipster i JustSeen.

Informacija: Instagram možete skinuti na iTunes App Store za iOS uređaje i Google Play za Androide.

Backspaces

Alternative za Instagram - Backspaces

Backspaces vas potiče da ne dijelite samo jednu fotografiju, već da s njih više ispričate cijelu priču!

Backspaces je aplikacija koja se najviše razlikuje od Instagrama jer vam omogućuje da pričate priče kroz slike i tekst. Možete koristiti fotografije koje ste već snimili ili možete koristiti kameru koja postoji u aplikaciji, a na fotografijama možete koristiti ponuđene filtere. Prilikom kreiranja priča, možete dodati koliko god fotografija želite i obogatiti ih opisima i tekstom.

Aplikacija vam nudi da svoje priče objavite javno ili privatno. Naravno, možete ih i podijeliti na Facebooku ili Twitteru ili ih poslati nekome emailom. Iste društvene mreže, kao i kontakte koje imate spremljene u svom telefonu, možete upotrijebiti da pronađete prijatelje koji koriste aplikaciju i povežete se s njima. Aplikaciju možete koristiti kao Instagram, dnevnik ili što god poželite, a jedna učiteljica opisala je kako koristi Backspaces u radu sa svojim učenicima.

Aplikacija ima ocjenu 4,5 na AppStoreu:

My favorite new app! ★★★★★ by Daaiyah SHamsud-Din

I’m having so much fun on backspaces! For me it’s like the perfect blend of Instagram and Tumblr. It’s easy to use and the developers are actually listening and implementing user suggestions! I think it will be even more amazing once the community grows! Great App!

Hipster

Alternative za Instagram - Hipster

Hipster je usmjeren na lokacije s kojih korisnici šalju svoje “razglednice”

Hipster je jedina od ove tri alternative za Instagram koju sam našla i na iTunes App Store i na Google Play. Mislim da je najsličnija Instagramu, samo ima ljepši dizajn. :D I na Hipsteru, kao i na Instagramu, dijelite jednu fotku, umjesto cijele priče što vam omogućava Backspaces. Aplikacija vaše fotografije naziva “razglednice“, a filteri se dodaju promjenom teme razglednice.

Svoje razglednice možete podijeliti preko društvenih mreža, ali nema mogućnosti da je nekome pošaljete emailom. Automatski se upisuje lokacija na kojoj se nalazite i ona je sastavni dio vaše razglednice. Lokaciju možete promijeniti ako je aplikacija pogriješila, ali ne možete deaktivirati tu mogućnost. Možete pretraživati razglednice koje su poslali korisnici u vašoj blizini, iako ja nisam našla nikoga u centru Zagreba. :D

Aplikacija je ocjenjena s 3,5 na AppStoreu, a ovo je jedan od komentara korisnika:

Latest build remove ability to edit ★★★ by Mike Macon

Latest build removed the ability to edit the text to whatever one wants. This is most unwelcome.

JustSeen

Alternative za Instagram - JustSeen

JustSeen slike sprema u kategorije kroz koje možete surfati

JustSeen je jedina alternativa za Instagram koja uopće nema filtera! Fotografije možete obraditi nekom drugom aplikacijom pa ih ubaciti u ovu, ali ne možete unutar nje odabrati neki filter da učinite fotku zanimljivijom. Prilikom uploada svoje fotografije možete odabrati kategoriju, pa korisnici koji vas ne prate mogu doći do vaše fotografije pregledavanjem kategorije kojoj pripada.

Tražilica je u aplikaciji odlična i omogućava vam da pretražujete preko lokacije, kategorija, ključnih riječi, datuma ili kombinacije svega navedenoga. Ovo je jedina aplikacija u kojoj sam vidjela nagradne igre: u prosincu su korisnici mogli svoje fotke označiti s #TurkeyWin i tako pokušati osvojiti (neotkrivenu) nagradu.

JustSeen možete pronaći na AppStoreu, a trenutačno nema niti jednu ocjenu korisnika. Ako je isprobate, mogli biste biti prvi koji će im ostaviti review!

 Video tri alternative za Instagram

Želite li pogledati kratki video u kojem sam se “prošetala” kroz ove aplikacije, kliknite na Play!

 

:W