Nošenje djece (babywearing) za početnike

Nošenje djece (babywearing) nije novost ili trend, već praksa stara tisućama godina. Davno prije nego što su izmišljena kolica, ljudi su imali djecu i roditelji su trebali način da svoju drže uz sebe dok obavljaju svakodnevne poslove. Danas imamo kolica, autosjedalice i razne njihalice, no nošenje djece još uvijek je vrlo važno za djecu (posebno novorođenčad). Meni je osobno babywearing toliko olakšao prvu godinu s Nuggetom da želim i druge roditelje upoznati s tom praksom i pomoći im u izboru ili korištenju nosiljke ako je odluče i sami isprobati.

Pišem ovaj post kao uvodni post u seriju o nošenju djece. Od rujna 2014. članica sam lokalne knjižnice nosiljki (Lending library) koju vodi Babywearing International of San Antonio, a u siječnju 2015. priključila sam se volonterskom timu kao VBEIT (Volunteer Babywearing Educator in Training). Postovi koje ću pisati na ovu tematiku prenosit će informacije, savjete ili stajališta koja sam skupila tijekom svoje edukacije za VBE (Volunteer Babywearing Educator), titulu za koju je potrebno proći pismeni (teorijski) i usmeni (praktični) ispit. Napominjem ovo da biste znali da ja još uvijek nisam pristupila tom ispitu te da biste mogli provjeriti organizaciju koja me podučava. Kad god je moguće, u članke ću dodati linkove na izvor informacija kako biste ih i sami mogli proučiti i izvući vlastite zaključke ili mišljenja.

Nošenje djece nije znanost (iako se znanost bavi i ovom temom), nije teško (iako su neke nosiljke teže za korištenje od drugih), niti postoji jedan pravilan način da se djeca nose (iako postoje idealni položaji djeteta, ovisno o dobi, koje želimo vidjeti u nosiljci).

 Savjet: Zanima li vas ova tema, uključite se u u grupu na Facebooku Nošenje djece (babywearing)!

 

Prednosti nošenja djece

Zašto biste, pored kolica koje su vam vjerojatno bile prve na popisu opreme za dijete, uopće htjeli nabaviti neku nosiljku? Nećete li tako razmaziti svoje dijete? Kratki odgovor jest: Nećete. Djeca nisu rođena zločesta niti imaju plan kako upropastiti život svojim roditeljima. (Taj dio, pretpostavljam, dolazi kasnije. :lol: ) Novorođenče plače jer je to jedini način komunikacije koji ima na raspolaganju. (Evo link za super članak o bebama i plakanju.) Novorođenče plačem poručuje da mu nešto treba, a bliskost i ljudski dodir jedna je od tih potreba.

Kad pričamo o prednostima nošenja, neki autori (dr. Sears) navode da nošena djeca manje plaču, pravilnije dišu i više uče o svijetu oko sebe od djece koja nisu nošena. Dr. Sears priča o slingu, jednoj od vrsti nosiljki, no to vrijedi za bilo koji način nošenja djece.

U novije vrijeme češće se srećem sa stavom da nošenje djece (babywearing) nema nikakvih prednosti, jer je upravo nošenje ono što bi trebalo biti normalno. Djeca koja nisu nošena su po tom stajalištu “zakinuta” za ovo iskustvo, a ona koja jesu nošena se jednostavno razvijaju optimalno jer je nošenje biološka norma za primate. Iako ne bih nikad rekla da roditelji koji ne nose svoju djecu na neki način štete toj djeci, sviđa mi se stav koji nošenje vidi kao nešto normalno, a odgovaranje na potrebe novorođenčeta se podrazumijeva, bila ta potreba mlijeko ili bliskost.

 

Vrste nosiljki

Budući da je nošenje djece (babywearing) univerzalna praksa, razne kulture i razdoblja razvili su slične načine nošenja. Uvijek je riječ o tkanini kojom se dijete veže na osobu koja se brine o djetetu, kako bi ta osoba imala slobodne ruke i mogla, uz čuvanje djeteta, obavljati i druge stvari. Evo nekoliko vrsta nosiljki s kojima se najčešće susrećemo:

 1. Marama (wrap)
 2. Sling
 3. Mei tai
 4. Klokanica (nosiljka s kopčama, soft structured carrier ili buckle carrier)

1. Marama

Nosenje djece - marama

Na slici je Ellevill Zara Tri wave marama. Slika je preuzeta s Ellevill stranice.

Marama (wrap, eng.) jedna je od najednostavnijih nosiljki – to je jednostavno dugačak komad platna (obično dug preko 4 metra i širok 70tak centimetara) koji zamotamo oko sebe i djeteta. Maramu možete koristiti od rođenja, a dolazi u tri vrste:

 • tkana marama (woven wrap)
 • elastična marama (stretchy wrap)
 • hibridna marama (hybrid wrap)

Velika prednost marame jest to što se može vezati na razne načine (pada mi na pamet preko 10 načina vezanja ovaj čas, no znam da ih ima i više), tako da se prilagođava i djetetu koje se nosi, kao i osobi koja nosi dijete. Dijete se može nositi naprijed, na boku ili na leđima. Ako Vam ne paše teret na ramenima, postoje načini vezanja koji težinu prebacuju na vaš torzo.

Ovo je ujedino i najveća mana ove nosiljke: sve ove načine vezanja potrebno je naučiti i uvježbati, što je jednom početniku čini kompliciranom za korištenje. Ako znate vezati cipele, naučit ćete vezati i maramu, no nemaju svi dovoljno motivacije i strpljenja za motanje. I to je u redu, izabrat ćete si nešto drugo. :)

Link na nosiljku sa slike: Ellevill Zara Tri wave marama.

2. Sling

Na slici je Tula ring sling. Slika je preuzeta s Tuline fan stranice na Facebooku.

Na slici je Tula ring sling. Slika je preuzeta s Tuline fan stranice na Facebooku.

Sling je komad tkanine koji kružno ide oko tijela osobe koja nosi bebu i drži bebu u jednim slojem materijala. Poput marame, dolazi u nekoliko verzija:

 • ring sling (sling s prstenovima)
 • pouch sling (zašiven sling kojem se uglavnom ne može regulirati veličina)

Meni je draži ring sling jer pomoću prstenova možete stegnuti nosiljku po potrebi pa se lakše prilagođava djeci i nositeljima raznih veličina, no i pouch koji vam dobro pristaje dobra je nosiljka. I sling se može koristiti od rođenja, a lakše se koristi od marame pa je vrlo popularan izbor za novorođenčad. Dijete se nosi na prsima ili na boku.

Jedna od najvećih mana slinga jest to što vam neće ravnomjerno rasporediti težinu djeteta, budući da je oslonac uvijek na jedno rame, ne oba. Meni osobno to ne paše na duže rute s jednogodišnjakom jer imam problema s leđima, no nekim ljudima ne smeta uopće ili smatraju da je važnija jednostavnost korištenja jer veća djeca rijetko žele biti nošena dugo.

Link na nosiljku sa slike: Tula ring sling.

3. Mei tai

Na slici je BBTai Mei Tai. Slika je preuzeta s BBTai fan stranice na Facebooku.

Na slici je BBTai Mei Tai. Slika je preuzeta s BBTai fan stranice na Facebooku.

Mei tai je azijska nosiljka sašivena tako da iz kutova četvrtastog panela izlaze dugačke trake tkanine. Dva se kraka zavežu oko struka poput pregače, nosiljka se podigne bebi preko leđa i gornja dva kraka idu osobi koja bebu nosi preko ramena i oko tijela. Zbog toga što se svaki put ponovo zavezuje, lako se dijeli među više osoba (oba roditelja, npr.).

Ovakav način nošenja dat će vam potporu na oba ramena, a dijete se uglavnom nosi na prsima ili na leđima. Većina mei taija nije prikladna za novorođenčad (iako postoje trikovi kojima se neki mei taiji mogu prilagoditi tako malom djetetu), već ćete morati pričekati da dijete ima odličnu kontrolu glave i vrata te da barem malo kontrolira i trup pa se mei taiji uglavnom koriste nakon 4-6 mjeseci starosti djeteta.

Mei taiji se vrlo često rade od marama, u tom slučaju se zovu WCMT (wrap conversion mei tai).

Link na nosiljku sa slike: Babylonia BB-tai Mei Tai.

4. Klokanice

Na slici je Ergobaby Performance Ventus klokanica. Slika je preuzeta s Ergobaby fan stranice na Facebooku.

Na slici je Ergobaby Performance Ventus klokanica. Slika je preuzeta s Ergobaby fan stranice na Facebooku.

Klokanice (SSC, soft structured carrier ili buckle carrier, eng.) su, recimo to tako, zapadnjačka verzija mei taija. Umjesto vezanja dugačkih krakova, klokanice imaju kopče kojima se nosiljka zakopčava. Većina klokanica ima podstavljeni pojas za struk na kojem dijete sjedi, tako da je težina djeteta na kukovima osobe koja nosi, što ih čini dobrim izborom za veću i težu djecu.

Klokanice također dolaze u dvije vrste:

 • ergonomski neispravne klokanice
 • ergonomski ispravne klokanice.

Ergonomski neispravne klokanice imaju vrlo usku bazu tako da dijete ne sjedi pravilno u nosiljci, već se čini da mu noge vise. Ergonomski ispravne klokanice podupiru noge djeteta od koljena do koljena (dok je manje) i drže dijete u pravilnom položaju s koljenima iznad guze. Ovdje možete vidjeti razliku u položaju.

Zbog popularnosti neispravnih klokanica ovaj je termin stigmatiziran, no ergonomski ispravne klokanice jedna su od najjednostavnijih nosiljki za korištenje i vrlo su popularne. Uglavnom se koriste nakon 4-6 mjeseci (slično kao mei taiji), iako postoje modeli koji zbog oblika ili posebnih dodataka (jastuka za novorođenče) mogu sigurno nositi i manje dijete.

Link na nosiljku sa slike: Ergobaby Performance Ventus klokanica.