Brakom do Amerike – teže nego što mislite

Većina me ljudi pitala neću li brakom s američkim državljaninom automatski i ja dobiti državljanstvo. Na žalost, odgovor je ne. Čak i oni koji su znali da se državljanstvo ne dobiva tako lako često su mislili da se nakon vjenčanja s američkim državljaninom mogu jednostavno preseliti u Ameriku i živjeti tamo. Niti to nije točno. Želite li brakom do Amerike, treba vam IR1/CR1 viza.

Osobe koje žele legalno živjeti u SAD-u trebaju, naravno, čiste papire. Moguće je dobiti te papire udajom (ili ženidbom) za američkog državljanina, ali potrebno je proći kroz proces dobivanja useljeničke vize. Mi smo upravo krenuli s ispunjavanjem formulara i prikupljanjem potrebne dokumentacije pa ću u ovom postu ukratko opisati proces i našu pripremu.

Brakom do Amerike preko IR1/CR1 vize

Kratice u imenu ove vize znače Immediate Relative i Conditional Residence. Proces je identičan, no nije svejedno hoćete li dobiti IR1 ili CR1 vizu. Prva se dodjeljuje osobama koje su u trenutku ulaska u SAD bile u braku više od dvije godine. Tad vam dodjeljuju Green Card na 10 godina. Takav Green Card možete, ako do tad ne dobijete državljanstvo, produžiti i sami bez prevelikih problema.

Definicija: Za potrebe imigracije u SAD, immediate relative je bračni partner, udovac/udovica ili dijete američkog državljanina. Djeca koja idu preko ove vize moraju biti neudana/neoženjena i mlađa od 21 godinu. Roditelj američkog državljanina može također biti immediate relative, ali samo nakon što američki državljanin (dakle ovdje nečije dijete) navrši 21 godinu.

Conditional Residence je pojam koji se koristi za “uvjetne” radne i boravišne dozvole. Ako u trenutku ulaska u Ameriku (na POE) niste u braku već dvije godine, dobit ćete Green Card koji vrijedi dvije godine. 90 dana prije nego što Green Card istekne, možete se prijaviti za novi i za skidanje ovih “uvjeta” te nakon toga dobiti desetogodišnju zelenu kartu.

Definicija: POE ili Point of Entry jest granični prijelaz na koji ulazite u SAD. Za nas iz Europe, to je skoro uvijek jedan od internacionalnih aerodroma. Ovdje se određuje kakvu vrstu dozvole ćete dobiti i gleda se je li datum ulaska prije ili poslije druge godišnjice braka.

Broj u imenu vize označava osobu za koju se aplicira kao glavnog nositelja vize.  Moguće je osim IR1 i IR2 (sve do IR5), najčešće je to u situacijama kad uz supružnika američkog državljanina idu i djeca iz prijašnjih brakova/veza. Djeca američkih državljana u pravilu i sama dobivaju američko državljanstvo preko roditelja (postoje iznimke, ali nećemo sad o tome).

Tri glavne faze dobivanja useljeničke vize

Proces dobivanja radne i boravišne dozvole za Ameriku (popularno zvane Green Card) prolazi tri faze:

  1. U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS)
  2. National Visa Center (NVC)
  3. Američka ambasada

Prvi je korak USCIS kojem američki državljanin šalje molbu da se njegovom bračnom partneru dozvoli prijava za Green Card. Trenutačno možete očekivati 6-7 mjeseci čekanja na ovom koraku, ako sve bude u redu. Dobijete li RFE, to će odužiti proces.

Definicija: RFE je Request For Evidence, odnosno molba da se dodatno pošalju (još) neki dokumenti/dokazi ili isprave greške na postojećima.

Nakon što USCIS odobri molbu, slučaj se prosljeđuje u NVC gdje potecijalni useljenik šalje nove forumulare i dokumente. Ovaj korak trenutačno traje 3-4 mjeseca ako je sve u redu. Kad NVC odobri peticiju, svi papiri dolaze u lokalnu američku ambasadu koja kontaktira aplikanta i dogovara intervju. Prije intervjua potrebno je obaviti i liječnički pregled, ovdje možete računati na 1-2 mjeseca.

Trenutačno se prosjek peticija iz Europe vrti na oko godinu dana do konačnog dobivanja vize u putovnici. Postoje okolnosti koje sve ubrzavaju ili usporavaju, no ne odnose se na nas.

Pripremanje I-130 za USCIS

Aaron i ja počeli smo ovaj vikend popunjavati formulare i pripremati se za početak ovog procesa. Moramo, između ostalog, dokazati bona-fide brak, tj. da se nismo oženili samo zbog papira. Ovo se dokazuje dokumentima poput zajedničkih nekretnina i pokretnina (nemamo ih), rodnih listova zajedničke djece (nemamo ih) i sl. Imamo samo jedan zajednički račun u banci.

Ljudi šalju i sekundarne dokaze: slike s putovanja, račune iz hotela, boarding passes s putovanja na kojima su bili, telefonske račune koji dokazuju da su u kontaktu, screenshote s emailovima, Skypea ili Facebooka. Toga imamo ko pljeve. :zubo:

Složila sam u par stranica kolaža naše fotke s idejom da ispričaju priču i pokažu kako smo se viđali. Jako sam ponosna na mali strip na kraju sa svadbe. :cerek: Ako vas zanima, možete ih pogledati u galeriji ispod posta.

:W